7 enkla yogapositioner som lindrar smärtor i kroppen på under en kvart

Det är ungefär 40% chans att du någon gång i livet kommer att drabbas av ischias-smärtor. Ischias är kroppens längsta nerv. Den sträcker sig längs ryggraden, genom låren och hela vägen ner till fötterna, därför kan allt från en bortdomnad tå till en fruktansvärt ilning bero på ischias.

För många är smärtor i ischias ett återkommande problem, och när man väl drabbas kan det kännas som en evighet tills det släpper. Vad många inte vet är att det finns yogaövningar man kan göra för att lindra och i vissa fall få bort smärtan. Här är sju enkla men effektiva övningar du kan göra hemma.

1. Barnets position

Det fina med den här övningen är att du kan göra den var som helst där det finns ett golv. Sätt dig på knä och höj dina armar rakt upp i luften, sträck pekfingrarna mot taket. Fäll sedan överkoppen rakt fram och sträck ut. Känn hur det drar i ryggen och låren medan du tar djupa andetag. En rekommendation är att avsluta varje dag med denna position då den stretchar och lämnar dig avslappnad.

2. Höjt knä

Lägg dig på rygg och slut händerna runt ett knä som du för upp mot bröstet. Det andra benet ska ligga rakt längs golvet under hela tiden, samma sak med ryggen och nacken. Pressa ditt knä så högt upp och nära bröstet som du kan i minst 30 sekunder, byt sedan ben.

3. Halvliggande tåposition

Det mest effektiva är om du använder ett gummiband eller bälte för den här positionen, men det går också bra att använda dina händer för att dra i foten. Du lägger dig raklång på golvet och höjer ett ben rakt upp i luften. Tårna ska vara vinklade mot ditt ansikte. Dra i foten så att det höjda benet kommer lite närmare ditt ansikte och håll en stund. Ju fler gånger du gör det desto mindre kommer det att ta emot.

4. Tvist med ett ben

Lägg dig på rygg med golvet eller en matta som underlag. Dra ett knä över det andra benet och vrid huvudet åt motsatt håll än knät går åt. Känn hur det drar i sidan och byt sedan knä.

5. Stående duvposition

Denna övning går även att göra sittandes, men för att få extra resultat rekommenderas det att du hittar ett bord eller liknande i midjehöjd och sätter upp benet där. Du vinklar ena benet inåt mot dig som om du skulle sätta dig i skräddare, sedan lutar du dig framåt så att trycket känns i sätesmuskeln och låret.

6. Enkel sittande tvist

Sitt på golvet och lägg ena benet över det andra. Press det övre benet bakåt så att foten möter rumpan om det går. Ta hjälp av armbågen för att pressa knät bakåt. Rotera sedan lite fram och tillbaka för att känna att det drar.

7. Upprätt position

Det här ser väldigt oavancerat ut, det är det också, men effektivt. Du sätter dig med rak rygg och benen rakt fram. Sedan vinklar du tårna bak mot ditt ansikte så mycket du kan.

Källor: Yoga InternationalThe Hearty Soul, Healthy and Natural WorldFitness And Power.

Smärtor i kroppen är ett stort hinder i vardagen för många. Dela gärna för att tipsa andra om dessa enkla men effektiva övningar.