9 okända tecken på dina naglar som kan avslöja allvarliga sjukdomar

Visste du att naglarna kan avslöja viktiga ledtrådar om din övergripande hälsa? Läkare tittar ofta just på naglarna för att ledtrådar för att ställa diagnoser.

Vita fläckar, rodnader, ojämnheter och bulor kan alla vara tecken på olika sjukdomar och påvisa problem med till exempel levern, lungorna och hjärtat.

Här är 9 tecken att hålla utkik efter på dina naglar som kan avslöja allvarliga sjukdomar.

ANNONS: Investera i din hälsa med Medox – ett unikt kosttillskott med blåbär och svarta vinbär. Börja prenumerera här och få 50 procent rabatt.

1. Bleka naglar

Att ha väldigt bleka naglar kan var ett tecken på flera allvarliga fel i kroppen bland annat anemi, hjärtsvikt, leversjukdomar och undernäring.

Shutterstock

2. Vita naglar

Om naglarna till största delen är vita med mörka ringar kan det vara ett tecken på leversjukdomar som till exempel hepatit. På bilden är fingrarna också gulaktiga vilket även det är ett tecken på leverproblem. Jzjdm

3. Gula naglar

En av de allra vanligaste orsakerna till gula naglar är svampinfektion. Om infektionen förvärras kan nagelbanden dras tillbaka och naglarna kan förtjockas och falla sönder. I vissa extrema fall kan gula naglar också vara tecken på allvarliga sjukdomar som lungproblem, sköldkörtelsjukdom, diabets och psoriasis.

Shutterstock

4. Blåaktiga naglar

Naglar med en blåaktig ton betyder att kroppen inte syresätts ordentligt. Det kan innebära lungproblem som till exempel lungödem eller emfysem. Dessutom kan vissa hjärtproblem kopplas till blåaktiga naglar.

Researchgate

5. Räfflade naglar

Om nagelns yta är räfflad eller knottrig kan det vara ett tidigt tecken på psoriasis eller inflammatorisk artrit. I det sistnämnda fallet  är även missfärgade naglar vanligt eftersom huden under naglarna är blir röd och irriterad.

Pintrest

6. Brustna eller spruckna naglar

Torra, sköra naglar som ofta får sprickor eller går av kan vara ett symtom på hypotyreos. Spruckna naglar i kombination med en gulaktig ton är oftast ett symtom av svampinfektion.

ANNONS: Investera i din hälsa med Medox – ett unikt kosttillskott med blåbär och svarta vinbär. Börja prenumerera här och få 50 procent rabatt.

Shutterstock

7. Svullet nagelband

Om hunden runt nageln är röd och svullen beror det oftast på en inflammation i nagelbandet. Det kan ibland bero på lupus eller andra bindvävssjukdomar. Även andra infektioner kan orsaka rodnad och inflammationer nagelbandet.

Tweebuzz

8. Svarta ränder under naglarna

Om du ser någon med svarta ränder på naglarna bör du genast säga åt den personen att uppsöka läkare. Det kan vara tecken på den allra mest aggressiva typen av hudcancer.

dailymedicalinfo

9. Sönderbitna naglar

Att bita på naglarna kan vara tecken på stress eller bara av gammal vana – men i vissa fall kan det vara ett tecken på ångest och den drabbade kan ha nytta av behandling. Nagelbitning kan också vara ett tecken på tvångssyndrom. Om du biter på naglarna och inte kan sluta kan du kontakta en läkare.

Shutterstock

Källa: WebMD

Naglarna är oftast bara en del av pusslet för att ställa en diagnos. De flesta abnormiteter är ofarliga – men det är viktigt att lära sig kroppens egna signaler om något är fel. Om du misstänker att du eller någon du känner är drabbad av något av symtomen här ovan kan du vända dig till en dermatolog och be om hjälp.

Var gärna med och dela den här informationen om kroppens egna varningssignaler som få känner till.
Publicerad av Hälsobibeln, gilla gärna för fler hälsosamma tips

ANNONS: Investera i din hälsa med Medox – ett unikt kosttillskott med blåbär och svarta vinbär. Börja prenumerera här och få 50 procent rabatt.