Aldrig mer onda hälar – 5 enkla knep som lindrar smärtan på nolltid

Hälsporre kan vara en riktigt mardröm – det vet alla som har råkat ut för det. Att man drabbas för hälsporre beror på en inflammation i fotsenorna, något som kan vara väldigt smärtsamt och göra det svårt att ens gå som vanligt.

Men hur ska man då göra för att förebygga hälsporre? Och hur ska man tänka om man redan har problem? I den här artikeln har vi samlat några värdefulla tips att tänka på, oavsett om du har hälsporre eller vill undvika det.

ANNONS: Investera i din hälsa med Medox – ett unikt kosttillskott med blåbär och svarta vinbär. Börja prenumerera här och få 50 procent rabatt.

1. Alla kan drabbas av hälsporre

Om du är mycket i rörelse ökar risken för att drabbas. Men det är faktiskt så att alla kan åka på den här jobbiga åkomman, speciellt om du tillbringar dagarna på språng. En annan vanlig orsak är att man har onormalt låga eller höga fotvalv.

2. Rätt skor är nyckeln

Bildkälla: Pixabay

Gäller både till vardags och när du idrottar. Gärna stadiga skor med en mjuk sula, och ett stötdämpande inlägg är ännu bättre. Om du gillar att löpträna eller promenerar mycket är det också viktigt att inte använda samma skor för länge, då det slits ner.

3. Går det att träna?

Gillar man att träna kan det vara svårt att hålla sig borta, men om du har drabbats av hälsporre gäller det att skynda långsamt och inte gå ut för hårt. Träna hellre kort träningspass istället för långa.

4. Inlägg gör underverk

Bildkälla: Wikipedia

Investera i ett par bra inlägg till dina skor, dina fötter kommer att tacka dig. Bäst av allt är det med personligt utformade inlägg men ett par färdiggjorda är helt klart bättre än inget.

5. Glöm inte att stretcha

Att stretcha är viktigt i förebyggande syfte, men även om du har råkat ut för hälsporre. Kom således ihåg att stretcha både före och efter ditt träningspass.

ANNONS: Investera i din hälsa med Medox – ett unikt kosttillskott med blåbär och svarta vinbär. Börja prenumerera här och få 50 procent rabatt.

Källor: Hälsoliv, Hälsporrekliniken, Vårdguiden

Med så många som lider av hälsporre kan de här tipsen vara guld att ha koll på. Dela gärna den här artikeln till dina vänner så att de också kan ta del av den här informationen och slippa problem med fötterna!