Ångest: Här är 6 naturliga knep för att bli av med de jobbiga känslorna

Alla som haft ångest vet att det är en fruktansvärt jobbig känsla. Ibland smyger den sig på och ibland kommer den som en hård knuff som gör det svårt att andas. Eftersom att ångest uppstår av olika skäl finns det inget facit på hur du blir av med det, men det finns snabba metoder som har visat sig hjälpa, här är sex av dem.

Först och främst så måste vi utreda begreppet. Ångest är ett samlingsord för jobbiga känslor som oro, ånger eller rädsla. Enligt Vårdguiden så slår ångest ofta till så att det känns i fysisk form, antingen genom ett tryck över bröstet, att hjärtat slår fortare eller att man får en klump i magen. Upplever man detta under en längre tid så måste man gå till botten med problemet, men mycket sitter i huvudet.

1: Skär ner på koffein

Enligt Christian Dahlström, som skrivit boken ”Kalla mig galen” – en bok om psykisk ohälsa, så är den som lider av ångest känslig för kroppsliga sensationer. Då koffein får hjärtat att slå fortare kan drycker som kaffe trigga igång en panikångestattack ganska enkelt. Många tar till kaffe när de är stressade för att de vill få mycket gjort, men bär man på ångest bör man istället se över varför man är stressad, det skriver Dahlström på sidan Vad är depression.

2: Träning

När vårt hjärta pumpar hårdare på grund av fysisk aktivitet så frigörs signalsubstanserna serotonin och noradrenalin. Enligt Dina Mediciner så får dessa ämnen oss att må bättre men frigörs inte hur som helst. Ofta används antidepressiv medicin för att frigöra dem, men istället för att använda det så kan du alltså träna och få massvis med dopaminer. Du blir också piggare och kommer i bättre form, vilket kommer att få dig att må bättre. 

Foto: Shutterstock

3. Fråga dig själv

Mångas ångest kommer från de tankar som cirkulerar i huvudet. Enligt Ångest-Stockholm – en sida om ångest, ska man i lugn och ro ställa sig själv följande frågor:

  • Vad är det värsta som kan hända?
  • Vad är det bästa som kan hända?
  • Vad är det mest realistiska?
  • Om det värsta händer, hur kan jag hantera det?

Vem vet, kanske känns det bättre när du sett att svaren inte är så katastrofala.

4. Undvik alkohol

När ångest uppstår kan det kännas som att ett glas av en alkoholhaltig dryck som vin skulle kunna få dig att varva ner – ignorera den känslan. Enligt Healthline så triggar alkohol igång stress, och det skapar ofta ångest dagen efter. Att det är beroendeframkallande är också en anledning till varför du inte ska ta till alkohol för att skjuta bort dåliga känslor.

Foto: Shutterstock

5. Magnesium

Magnesium hjälper musklerna att slappna av och det lugnar nervsystemet. Enligt Be Brain Fit så kallas Magnesium för ”Naturens valium” på grund av dess lugnande och avstressande effekt. Magnesium finns i livsmedel som bland annat blåbär och nötter.

6. Värm upp kroppen

När kroppen värms upp minskar muskelspänningar och stress, vilket i sin tur dämpar ångestladdade känslor, detta enligt Steg för hälsa. Det finns en anledning till varför du blir avslappnad av att ta ett varmt bad eller en bastu. Samma lugnande effekt får du när kroppens temperatur höjs av träning.

Foto: Shutterstock

 

Ångest är vanligt och inget att skämmas över. Om du drabbas är det värt att prova något eller flera av dessa tips. Dela gärna med dig av dem till andra också, de kommer att vara tacksamma.