Det händer i kroppen om du börjar äta tomater varje dag

Tomtatsäsongen är på väg med full kraft.
Och vad många inte känner till är att just tomater är supernyttigt – med många ämnen som har positiva egenskaper på kroppen.
Nedan kommer fem anledningar till varför det är bra att äta tomat.

ANNONS: Det prisbelönta blåbärstillskottet Medox innehåller det bästa från blåbär och svarta vinbär. Nu får alla nya kunder 50% rabatt i två månader – här kan du läsa mer och beställa hem direkt till brevlådan.

Tomatsäsongen i Sverige varar framför allt från maj till september men med växthusens hjälp kan vi odla grönsaken ännu längre.

Tur är väl det, för tomat är en ingrediens som passar i väldigt mycket. Man kan äta tomat i sallad, man kan använda det i pastasåser och det är en utmärkt förrätt i kombination med bruschetta, bara för att nämna tre passande användningsområden.

Men inte nog med att tomat är gott. Det är dessutom väldigt nyttigt och sprängfyllt med viktiga ämnen som kroppen kan ha stor användning av. Här är fem skäl till att regelbundet ta in tomat i kosten:

1 Det kan stärka immunförsvaret
Tomater innehåller lykopen, som är en kraftig antioxidant som ger tomaterna dess röda färg. Antioxidanter är som de flesta vet mycket positiva för immunförsvaret och hjälper kroppen att hålla sig frisk. Tomater innehåller även bland annat E-vitamin och betakaroten som också kan vara bra för immunförsvaret.

2 Det hjälper kroppen att ta upp vitaminer
Studier vid universitet i USA visar att det är ett mycket smart drag att äta tomat tillsammans med advokado, ollvolja eller annan mat som innehåller bra vegetabiliska fetter. Då ökar nämligen kroppens förmåga att ta upp andra vitaminer och mineraler.

3 Det skyddar mot UV-strålning
Lykopenet, färgämnet som sitter i och under skalet, har många bra egenskaper. En studie i England lät testa hur tomater kan påverka kroppens skydd mot UV-strålning och fann att tomaterna hade positiv effekt. Det kan också nämnas att lykopenet i tomaterna kan motverka bland annat rynkor och åldrande i huden.

4 Det minskar risken för cancer
Även här är det lykopenet i tomaterna som är nyckeln till framgången. Forskare har nämligen kommit fram till att man kan minska riskerna att få prostata-, lung- eller tarmcancer genom att äta mat som innehåller stora mängder av ämnet.

5 Det minskar stress
Varför inte starta dagen med ett glas tomatjuice varje morgon? Det kan nämligen minska den biokemiska stress som kroppen utsätts för när man tränar hårt. Anledningen är att det bildas så kallade radikaler när man tränar. Lykopen i tomaterna bidrar till att skydda kroppen mot radikalerna och kan således få ned stressen.

Det finns med andra ord många goda skäl till att äta tomat, i synnerhet de som är rika på färgämnet lykopen. Vill man ha i sig extra mycket av ämnet är ett knep att äta grönsaken varm samt välja de tomater som är extra röda, eftersom färgen signalerar att innehållet av lykopen är stort.

Jag visste inte om att tomater var så här nyttiga. Dela vidare artikeln till dina vänner så att alla kan få ta del av denna fantastiska upptäckt!

Källor: Tidningen Hälsa, Sund.nu, immun.se, Aftonbladet, Må-Bättre.se.

ANNONS: Det prisbelönta blåbärstillskottet Medox innehåller det bästa från blåbär och svarta vinbär. Nu får alla nya kunder 50% rabatt i två månader – här kan du läsa mer och beställa hem direkt till brevlådan.