Sänk blodtrycket – med okända vitlöksknepet som gör ditt hjärta en tjänst

Vitlöken har i folkmun fått ett rykte att den får ens andedräkt att lukta ganska illa. Men visste du att det finns många hälsofördelar med den här superlöken? Den är full av nyttiga ämnen som kan ge oss hälsosamma effekter. Det har även visat sig att vitlök inte har några egentliga medicinska bieffekter.

1. Guld för immunförsvaret

Såhär i influensatider är det perfekt att ha vitlök hemma. Den har fina egenskaper som kan hjälpa mot infektioner, göra ditt immunförsvar starkare och motverka att du blir förkyld. Så stoppa i dig vitlök när du känner dig dålig.

ANNONS: Ge din kropp optimala förutsättningar att må bra med det prisbelönta blåbärstillskottet Medox. Passa på: Nu får alla nya kunder 50% rabatt – här kan du läsa mer och beställa hem direkt till brevlådan!

2. Kan sänka blodtrycket

Vitlök innehåller ämnet alliin vilket blir till allicin när du hackar eller pressar vitlöken. Det är i sin tur allicinet som har visat sig ha positiva effekter på blodtrycket. Detta är en fördel då högt blodtryck är ett problem för många.

Foto: Shutterstock

3. Skydda dig mot fästingar

Det finns en studie som har visat att fästingar inte tycker om vitlök. Så äter du det finns det chans att de suger blod från någon annan.

4. Håll hjärtat friskt

Vid universitetet i Alabama i Birmingham har forskaren David Kraus sagt att hjärtat kan gynnas av att äta vitlök. Ämnet i vitlöken som har en positiv påverkan på hjärtat heter svavelväte. Mindre doser av det ämnet verkar det stimulerande för cellerna vi har i väggarna av blodkärlen. Detta kan i sin tur göra så att blodkärlen blir utvidgade.

5. Gör susen för matsmältningssystemet

Precis som med mycket annat är det viktigt att inte överdriva din konsumtion av vitlök. Men äter du en vitlöksklyfta om dagen kan du börja se några skillnader inom ett par dagar. Matsmältningen förbättras, leverns funktion kan förbättras och näringsämnena i maten du äter kan tas upp bättre tack vare att din kropp kan börja producera mer magsyror.

Foto: Flickr

Hur mycket bör man få i sig?

Man bör alltså inte överdriva konsumtionen men det finns några riktlinjer som kan följas för att dra nytta av de positiva effekterna av vitlöken. Rekommendationerna är ungefärliga. För att blodtrycket ska kunna dra fördel av vitlöken kan du äta en mindre klyfta om dagen, ungefär två gram av färsk vitlök. Det gäller även för att hålla kolesterolet i schack. Vid försök att lindra infektioner kan du äta ungefär två stora vitlöksklyftor, tre gånger om dagen.

ANNONS: Ge din kropp optimala förutsättningar att må bra med det prisbelönta blåbärstillskottet Medox. Passa på: Nu får alla nya kunder 50% rabatt – här kan du läsa mer och beställa hem direkt till brevlådan!

Källor: Allt om mat, WH-foods, NetDoktor, Mitt Kök, Steg för hälsa, Hemmets, Allas

Oj vilka fördelar! Jag kommer verkligen tänka på att vara noga med att få i mig mer vitlök. Dela detta med någon som borde veta om detta!