Basta istället för att träna — det händer med kroppen om du badar bastu i 30 minuter

Att basta är ofta en vattendelare. Antingen älskar man det eller så avskyr man det. Är du en av dem som älskar det så kan du läsa vidare. Vi har listat sju fördelar med att bada bastu — och du kommer om möjligt vilja basta ännu mer.

Foto: Shutterstock

1. Musklerna slappnar av

Den heta värmen får dina muskel- och reumatiska smärtor att lindras. Värmen gör även att musklerna blir avslappnade.

ANNONS: Investera i din hälsa med Medox – ett unikt kosttillskott med blåbär och svarta vinbär. Börja prenumerera här och få 50 procent rabatt.

2. Slappna av efter träning

Idag är det mer vanligt att ett gym har en bastu än att det inte har det. Det kan vara den ultimata återhämtningen då bastubadande ökar ditt blodflöde. När man tränar samlar man på sig slaggprodukter och dessa svettas du ut när du bastar. Summan blir att du förmodligen kommer vara mer avslappnad än om du hade skippat bastun. Vårt svett innehåller inte bara vatten utan även ämnen som kadmium, nickel och bly vilket är synonymt med slaggprodukter. Det är även kväve och salt vi svettas ut.

3. Bränna kalorier

Om du vill bli av med kalorier med kortast möjliga ansträngning kan det vara perfekt att basta. Det kan räcka med en timmes bastande för att bränna upp till 400 kalorier. Precis som att din ämnesomsättning ökar när du tränar kan den även göra det när du bastar. Mängden kalorier du kan bränna genom att basta i en timme kan jämföras med att springa sex kilometer.

Foto: Shutterstock

4. Glädjehormoner

När du sitter och svettas i hög värme producerar kroppen hormoner som oxytocin och serotonin. Dessa är glädje- och avslappningshormoner som kan motverka nedstämdhet, aggression och stress.

5. Motverka huvudvärk

Syra är något som många människor har för mycket av i kroppen utan att man tänker på det. Dessa syror kan bland annat leda till att du får huvudvärk och svårt att smälta maten. Det kan bli samma effekt som när kroppen svettas ut andra slaggprodukter.

6. Huden drar ihop sig

Det är inte många som tänker på att huden är ett organ, och att det är människans största. Under både värme och kyla drar den ihop sig vilket leder till att blodcirkulationen ökar även i huden. En konsekvens av detta kan bli att huden minskar risken för att torka ut.

ANNONS: Investera i din hälsa med Medox – ett unikt kosttillskott med blåbär och svarta vinbär. Börja prenumerera här och få 50 procent rabatt.

7. Håll snuvan borta

På grund av att kroppsvärmen ökar när du badar bastu blir det som att kroppen framkallar feber. Detta är en fördel om du har svagt immunförsvar då ”febern” kan vara till hjälp för att förstärka det. Detta är perfekt för den som vill undvika risken att bli förkyld nu i februari.

Källor: Kroppsviktsträning, Hälsafitness, Femina, Land

Det här gjorde mig väldigt glad. Jag kommer definitivt vilja basta ännu mer nu! Dela tipsen med någon som skulle uppskatta detta.