Experten: 3 livsmedel du ska äta – för att hålla förkylning och infektioner borta

När en förkylning eller ett virus av något slag slår till är vi snabba på att proppa i oss tillskott av C-vitamin och frukt och grönt för at bli av med eländet. Men vad många inte vet är att du har större chans att motverka att du blir sjuk i första taget, än att bli av med det fort i efterhand, det menar näringsfysiologen Martin Brunnberg.

– En vanlig grej som många gör är att de stoppar i sig C-vitamin när de är sjuka, men det kan ju faktiskt öka risken för gråstarr. Det finns andra saker man kan äta som faktiskt håller sjukdomarna borta, säger Martin Brunnberg.

ANNONS: Investera i din hälsa med Medox – ett unikt kosttillskott med blåbär och svarta vinbär. Börja prenumerera här och få 50 procent rabatt.

Vi befinner oss i den tiden på året då det är högtid för förkylningar och inflammationer. Har viruset eller inflammationen väl slagit till så är det bara att rida ut den fruktansvärt tunga stormen, eller så ser du till att inte drabbas från första början.

Martin Brunnberg, näringsfysiolog, författare och föreläsare inom ämnet näring och hälsa, berättar att det du stoppar i dig har enorm betydelse för hur frisk du håller dig.

– Det bästa du kan göra för att stärka ditt immunsystem är att bygga upp en bra bakterieflora av det du äter. Det är den som stoppar bakterier för att angripa dig. Har du en bra bakterieflora så kommer du att klara dig långt. Detta kan du göra genom att äta syrade färska grönsaker, bär och slembildande fibrer, till exempel havregryn och chiafrön, säger Martin Brunnberg.

Foto: Shutterstuck/Newsner Illustration

Tre livsmedel som håller sjukdomarna borta

När det kommer till ”mirakel-kurer” pratas det ofta om klassikerna citron och ingefära, men Martin Brunnberg menar att det finns tre livsmedel som alla som oroar sig för att bli sjuka bör hålla koll på.

1: Vitlök

– Vitlök är ett icke essentiellt livsmedel. Vi måste inte ha det för att leva, men det är bevisat att vi mår bättre av det. Det sänker blodtrycket och minskar blodfetter, och det stöter bort bakterier.

2: Bär

– Blåbär, svarta vinbär och lingon är bär som har immunstärkande effekter, det kan du inte äta för mycket av.

3: Syrade grönsaker.

– Jag pratar inte om picklade, utan man syrar grönsakerna på gammalt husmorsvis, berättar Brunnberg, och tillägger:

– Får du i dig det regelbundet kan jag nästan garantera att du håller dig frisk.

ANNONS: Investera i din hälsa med Medox – ett unikt kosttillskott med blåbär och svarta vinbär. Börja prenumerera här och få 50 procent rabatt.

Fakta – Martin Brunnberg

Martin är expert inom ämnet näringslära och arbetar till vardags på Svenska Näringsakademien. Förutom att föreläsa om ämnet näring och hälsa har han gett ut flera böcker, bland annat ”Modern Näringslära” tillsammans med Fredrik Paulún. 

Det här är det nog inte många som känner till. Dela gärna med andra i dessa smitto-tider. De kommer att tacka dig för tipset.