Okända vitaminet – därför är det extra viktigt för kvinnor

Många är medvetna om betydelsen av vitamin D – men har du koll på vitamin K2? Vitaminet är extra viktigt för kvinnor, och får nu allt mer uppmärksamhet för dess positiva egenskaper.

Vintern har gjort en inte särskilt populär comeback – och just nu får vi svenskar inte se solen särskilt mycket av solen, och det dröjer tyvärr fortfarande ett tag innan dagarna blir ljusare. Därför är det viktigt att fylla på med vitamin D – som vi annars får naturligt genom solens strålar.

Vitamin D reglerar bland annat kalkbalansen i skelett och tänder, och är faktiskt ett av få vitaminer som vi riskerar att få i oss för lite av. Enligt Livsmedelsverket så kan visa grupper av människor därför behöva ett tillskott av ”solvitaminet” som vi dels får i oss via mat som bland annat fisk och mjölkprodukter, men vitamin D bildas också i huden när vi befinner oss i solen.

Fisk och mjölkprodukter är bra källor till vitamin D.
Fisk och mjölkprodukter är bra källor till vitamin D.

Ett annat vitamin som på senare år har visat sig allt viktigare för oss människor är K-vitaminerna K1 och K2 – och enligt experter komplettera just vitamin D och K varandra på ett väldigt bra sätt.

Så säger experten om K2

En som länge har pratat positivt om K2:s fördelar är Mats Humble, som till vardags är överläkare och forskare på institutionen för hälsovetenskap och medicin vid Örebro universitet.

– Det finns hypoteser om att K-vitamin har betydelse även för hjärnans funktioner, samt forskning som antyder att brist på K-vitamin skulle kunna öka risken för demens, säger Humble, enligt Expressen.

Vitamin K2 har flera olika funktioner: Bland annat så stärker det benstomme och skelett. Dessutom skyddar det mot hjärt- och kärlsjukdomar.

”Kan stärka benet”

Kvinnor löper större risk att drabbas av benskörhet – något som K2 alltså motverkar. Dessutom så anses K2 alltså vara ett perfekt komplement till vitamin D.

– K-vitamin, och K2 framför allt, kan stärka benet utan att mineralhalten i kroppen ökar. Det sköter så att säga fördelningen av kalciumet, säger Mats Humble.

Den japanska matträtten Natto är fullproppade med vitamin K2.
Den japanska matträtten Natto är fullproppade med vitamin K2.

Bladgrönsaker som spenat för att få i sig vitamin K1. Även broccoli och rapsolja är fin fina källor för vitaminet. Vitamin K2 är dock lite lurigare att få i sig. I svensk kost finns den främst i mögelostar, surströmming och lever. Den maträtt som innehåller absolut mest vitamin K2 är den japanska maträtten Natto, som består av jästa kokta sojabönor.

Dela gärna vidare denna information på Facebook – så att alla dina vänner kan få bättre koll på vitamin K1 och K2 och hur de kan göra för att få i sig mer av dessa viktiga vitaminer!