Expertens billiga hemlighet – som får dig att somna på 60 sek

Tänk dig att du kommer hem efter en lång och stressfylld dag. Du bara längtar efter att komma i säng, och eftersom du ska upp tidigt morgonen efter så passar du på att krypa till kojs lite extra tidigt för att få dina åtta timmar. Minuterna går. Snart blir de timmar. Kvar ligger du – stirrandes i taket, sömnlös och med tankar som skenar iväg till jobbet och allt som inte hunnit med att göras, vilket gör det ännu svårare att slappna av.

Ja, det finns nog få saker som är lika irriterande som när man inte kan somna. Det spelar ingen roll hur mycket man vrider och vänder, om man går upp och kissar eller dricker något glas vatten – det går bara inte, och man inser genast hur tuff morgondagen kommer bli att ta sig igenom.

Men lugn i stormen. Det finns faktiskt fiffiga knep för att kunna slappna av och somna snabbt – och det helt utan dyr medicin eller utrustning. Just en sådan metod, har läkaren Andrew Weil kommit på.

ANNONS: Investera i din hälsa med Medox – ett unikt kosttillskott med blåbär och svarta vinbär. Börja prenumerera här och få 50 procent rabatt.

sömnproblem, sömnteknik, somna snabbt
Bildkälla: Shutterstock

Metoden är lika enkel som effektiv att ta till om du är på väg mot ännu en sömnlös natt.

Den kallas ”4-7-8”, och demonstreras alltså av läkaren Andrew Weil. Han har kommit på att om du andas i ett visst mönster, så hjälper det kroppen att slappna av och göra sig redo för vila.

Tekniken förenar meditation och andning och sänker pulsen så att du slappnar av. Och jag måste faktiskt säga, att det fungerar riktigt bra!

Hur fungerar det då? Jo, det är mycket enkelt.

sömnproblem, sömnteknik, somna snabbt
Bildkälla: Shutterstock

ANNONS: Investera i din hälsa med Medox – ett unikt kosttillskott med blåbär och svarta vinbär. Börja prenumerera här och få 50 procent rabatt.

Börja med att göra dig redo för sängen, borsta tänderna och ta på dig pyjamasen. Lägg dig sedan till rätta i sängen och försök slappna av i kroppen.

Andas nu in genom näsan i fyra sekunder. Håll därefter andan i sju sekunder, innan du långsamt andas ut i åtta sekunder.

Upprepa andningen till dess att du somnar. För vissa räcker det med tre upprepningar innan de har slocknat för natten, men det kan som sagt vara olika från gång till gång.

Självklart är det också bra att försöka hålla regelbundna sovtider och att motionera varje dag för att trötta ut kroppen. Här kan du läsa om några andra enkla tips som kan hjälpa dig sova gott om nätterna.

I den här videon kan du lära dig mer om Andrew Weils sömnknep:

Känn dig fri att dela vidare knepet med dina vänner på Facebook. Det finns säkert någon där ute som lider av sömnproblem, och då kommer de garanterat att tacka dig efteråt!