Okänd dryck kan rena kroppen och förebygga sjukdomar – allt du behöver är 2 enkla ingredienser

Jag tycker verkligen är intressant att läsa bland annat om hur olika växter kan påverka kroppen positivt. Ibland testar jag ett nyttigt recept och märker att det verkligen får mig att må bättre.

Gurkmeja har i årtusenden använts för att behandla mängder av olika åkommor. Och studier bevisar vilka fantastiska fördelar kryddan från sydvästra Indien har.

I Sverige har den mest använts i matlagning, men den orangegula roten kan användas till så mycket mer. Även honung har många bre egenskaper, och dessa två kan kombineras.

Missa inte receptet längst ner i artikeln!

ANNONS: Investera i din hälsa med Medox – ett unikt kosttillskott med blåbär och svarta vinbär. Börja prenumerera här och få 50 procent rabatt.

Oleg Antzutkin är professor på LTU och han rekommenderar alla att äta gurkmeja varje dag.
”Det finns flera studier som visar att gurkmeja är bra, både mot Cancer och Alzheimers. Det är även intressant att i Indien där kryddan är en vanlig del av matlagningen är det betydligt mer ovanligt med Alzheimers sjukdom än här i Sverige,” har han sagt till SVT.

Här kan du läsa mer om rotens hälsoegenskaper

Wikimedia Commons

1. Minskar inflammationer
Gurkmejan innehåller över två dussin antiinflammatoriska ämnen. Ett av de mest kända är kurkumin. Bland annat har Dr. James Duke gjort en studie som publicerades i Alternative and Complementary Therapies där han kom fram till att gurkmeja är bättre än många receptbelagda medicier när man behandlar kroniska sjukdomar. Dessutom ger det inga biverkningar.

2. Reducera risken för cancer
Även om studierna kring gurkmeja och cancer fortfarande är i ett tidigt skede, har forskarna ändå kommit fram till fina resultat.

Forskare vid American Cancer Society menar att kurkumin, som är en aktiv ingrediens i gurkmejan, ”motverkar flera viktiga molekylära vägar inblandade i hur cancer utvecklas, växer och sprider sig.”

Wikimedia Commons

3. Förebygg Alzheimers
Enligt flera studier är gurkmeja bra för vår inlärningsförmåga. Dessutom hjälper kryddan att förebygga åkommor som Alzheimers. Bland annat har en studie vid Linköpings universitet visat att kurkumin förlänger livet på bananflugor som lider av Alzheimers.

4. Bra för hjärtat
Kurkumin är även bra för kolesterolet vilket kan förebygga blodproppar, visar en studie gjord av Universitetet i Maryland. Det är syror i kurkuminet som hjälper till mot plackbildning som i värsta fall kan leda till hjärtattack och stroke.

Men gurkmeja ska även kunna lindra mindre allvarliga sjukdomar och vara nästan lika effektivt som antibiotika.

Honung bra

Även honung har många bra egenskaper, och vissa forskare hävdar till och med att honungen snart kan komma att ersätta den antibiotika som vanligtvis används idag. Men det är dock bara färsk honung som har dessa egenskaper, skriver forskarna Tobias Olofsson och Alejandra Vásquez vid Lunds universitet i Göteborgs Posten.

Flickr

Så kan du lindra dina symtom vid sjukdom

Du behöver:

• 1 msk gurkmeja, torkad

• 100 g ekologisk honung

Så här gör du:

1. Blanda ingredienserna i en ren glasburk.

2. Ta en halv matsked av blandningen varje timme när du börjar känna dig krasslig. Se till att blandningen smälter på tungan ordentligt innan du sväljer. Du kan även blanda ned det i en kopp te eller varm mjölk.

3. Dag två kan du upprepa proceduren var annan timme.

4. Dag tre räcker det att du tar en halv matsked tre gånger.

Dela gärna

Att just denna blandning ska bota sjukdomar är inte vetenskapligt bevisat men jag ska i alla fall prova. Men alla bevisade hälsoegenskaper som gurkmejan har kan det ju i alla fall inte skada.

Jag kommer dessutom att börja använda gurkmeja oftare när jag lagar mat hemma.

Förutom alla hälsoegenskaper så är det både gott och vackert också.

Dela artikeln med sina vänner på Facebook så att alla får ta del av gurkmejan och honungens alla magiska egenskaper!

ANNONS: Investera i din hälsa med Medox – ett unikt kosttillskott med blåbär och svarta vinbär. Börja prenumerera här och få 50 procent rabatt.