Därför ska du absolut inte träna såhär – om du är över 45

Därför ska du absolut inte träna såhär – om du är över 45

Att anpassa sin träning efter åldern är viktigt. Kroppen förändras och möjligheterna att göra de övningar man gjorde när man var 23 är inte lika stora vid 58 och uppåt. Därför är det nyttigt att följa dessa råd.

ANNONS: Investera i din hälsa med Medox – ett unikt kosttillskott med blåbär och svarta vinbär. Börja prenumerera här och få 50 procent rabatt.

30-årsåldern

Träning
Vid den här tiden i livet är det viktigt att träna tidseffektivt. Ofta är vi fullt uppe i att vara småbarnsföräldrar eller så har vi precis börjat göra karriär – eller både och. Detta gör att kroppen blir starkt påverkad av det.

Hur vi tar hand om kroppen i den här åldern är viktigt för framtiden. Även om människor ofta är stressade i 30-årsåldern i dagens samhälle så är det viktigt att inte sluta träna helt. Anledningen till detta är att träning kan motverka kroppens stresskänslor.

Det finns dock en risk för att man känner sig stressad på grund av att träning är ytterligare en grej att hinna med. Därför är det viktigt att baka in den i det redan existerande vardagsschemat. En bra tumregel för att inte stressa upp sig själv ännu mer är att tänka att lite är bättre än ingenting.

Foto: Shutterstock. OBS: Personen på bilden har ingenting med artikeln att göra.

Kosten
En generell regel är att tänka på vad man stoppar i sig. För att undvika de värsta fällorna bör man planera veckans mellanmål precis som man planerar veckans matlådor. Har man en dag full med stressiga möten kan man ta till näringsrika smoothies, nötter eller torkad frukt när man får tid.

Det rekommenderas att alltid ha nötter, torkad frukt eller kanske en bar som är baserad på dessa i väskan som man kan ta till i de värsta nödlägen.

40-årsåldern

Träning
I den här åldern är kroppen fortfarande tillräckligt kapabel att producera tillväxthormon. Kortfattat kan det sammanfattas med att kroppen ofta reagerar bra på styrketräning. Det är viktigt att hålla träningen regelbunden för annars kan man tappa i muskelmassa, och det snabbare än tidigare. Att sova ordentligt är mycket viktigt då det påverkar din kondition och återhämtning.

Vet man att det fortfarande blir svårt att hinna med är det även viktigt i den här åldern att baka in det i vardagen med simpel vardagsmotion. Då slipper man stressfaktorn att man ska behöva boka in sig på träningspass eller ta sig till ett svettigt gym.

Kosten
Att förbränna fett blir svårare med åren men det betyder inte att man ska ge upp. Det handlar mer om att det är fel mat som sätter sig på kroppen. Därför bör man tänka på att få i sig ordentligt med bland annat fiberrikt bröd, grönsaker och bär. Dessa livsmedel gör att man håller sig mätt länge.

Att få i sig ordentligt med järnrik kost är viktigt då värdena kan minska på grund av att ämnesomsättningen sjunker.

Foto: Shutterstock

50-årsåldern

Träning
När man kommer upp i 50-årsåldern är det inte ovanligt att kvinnor hamnar i klimakteriet. När detta sker sjunker kroppens östrogennivåer vilket gör att kroppens förmåga att behandla benskörhet minskar. Därför är det viktigt att ge skelettet en utmaning för att stärka det på egen hand – styrketräning. Gå inte ut för hårt eller belasta för mycket utan prova dig fram, annars finns det risk att skada sig.

Bra kondition är färskvara i vilken ålder man än är i vilket gör att det är viktigt att träna regelbundet för att upprätthålla den. Man bör heller inte vara rädd att ta i även om man har kommit upp i 50-årsåldern för kroppen är gjord för att röra på sig.

Kosten
Som tidigare nämnt finns det risk att kroppens skelett blir skörare och där kan man hjälpa kroppen genom att äta mycket kalcium och D-vitamin. Kalciumrika livsmedel är ost, fil, yoghurt, grönkål, mandlar, spenat. D-vitaminrika livsmedel är exempelvis äggula, berikad yoghurt och fet fisk. Är det problematiskt att få i sig detta kan det lösas genom att ta tillskott med omega-3.

Foto: Shutterstock

60-årsåldern

Träning
För att bibehålla styrka och smidighet är det viktigt att variera sin träning för annars blir det en dålig cirkel där kroppen vänjer sig vid de övningar man brukar göra och då kan resultaten börja sacka efter. Det är särskilt viktigt för kvinnor att styrketräna då muskelmassan minskar under klimakteriet.

För att behålla smidigheten i kroppen kan man hålla sig till övningar där man rör kroppen i olika riktningar. Tänk på att återhämtningen går inte lika snabbt som när man var 20 år utan det gäller att anpassa sig. 

Kosten
För att hålla sig frisk är det viktigt att träna och röra på sig men det är minst lika viktigt att ge kroppen den mat den behöver. Tänk antioxidanter, så lite tillsatser som möjligt och antiinflammatorisk mat. Ät mycket protein för att hjälpa kroppen att bygga upp och behålla muskelmassan. 

Foto: Shutterstock. OBS: Personen på bilden har ingenting med artikeln att göra.

ANNONS: Investera i din hälsa med Medox – ett unikt kosttillskott med blåbär och svarta vinbär. Börja prenumerera här och få 50 procent rabatt.

Källor: Topphälsa, Hälsoliv, Må bra, Vardagspuls, Damernas Värld

Det här är verkligen viktiga punkter att ha koll på. Livet blir ju så mycket härligare när man orkar mer! Dela detta med någon som du tror skulle ha nytta av dessa tips.