Odla mer: Det händer i kroppen när du gör trädgårdsarbete

Nu när våren är här är det hög tid att sätta igång med det efterlängtade trädgårdsarbetet. Jag har längtat efter att få köpa nya vackra, färggranna blommor att plantera i min trädgård ihop med väldoftande örter. Dock hade jag inte tänkt tidigare på att det faktiskt finns många hälsofördelar med att arbeta i trädgården under soliga dagar. Jag har listat de fem bästa fördelarna som kommer få dig att vilja gå ut i trädgården direkt.

1. Du får fysisk träning

Att påta i trädgården är inte som att ligga på soffan utan det är ofta fysiskt ansträngande. Men: Att lyfta tunga jordsäckar, släpa grenar eller köra en skottkärra full av bråte tycker iallafall jag är mycket roligare än att stå på ett gym och svettas och man gör samtidigt nytta i sin trädgård. Även om det är en mer lågintensiv träning än vid ett hårt gympass är trädgårdsarbete ett perfekt alternativ till vardagsmotion.

Foto: Shutterstock

ANNONS: Investera i din hälsa med Medox – ett unikt kosttillskott med blåbär och svarta vinbär. Börja prenumerera här och få 50 procent rabatt.

2. Stressa ner

Att arbeta i trädgården är bra för att stressa ner finns det forskning som tyder på. Det kan jag själv skriva under på – det finns inte mycket som är lika rogivande som att gräva i jorden och plantera vackra blommor.

Foto: Shutterstock

3. Nyttig och god mat

Det är något särskilt med att laga en måltid som består av råvaror man har odlat själv. Man vet precis vad det innehåller och det är inte besprutat med massor av onödiga medel. Sen smakar det ju mycket godare också och man får många valmöjligheter om man skaffar sig en ordentlig grönsaksodling.

Foto: Shutterstock

4. Immunförsvaret förbättras

Genom att tillbringa mycket tid ute i trädgården när solen skiner får du i dig mycket D-vitamin. Den vitaminen är bra och viktig att få i sig för att främja immunförsvaret. Jorden innehåller även hälsofrämjande ämnen från bakterier som finns i marken. Just den bakterien, Mycobacterium vaccae, används i olika vacciner för att den är så pass effektiv för att främja immunförsvaret.

5. Du behöver inte ha en ”riktig” trädgård

Majoriteten av dessa punkter går att komma åt även om man inte har en vanlig trädgård. Det finns mycket som går att lösa om man har en balkong genom att plantera ute i lådor. Har man ingen balkong kan man hålla sig till krukväxter i fönstret. Stora gröna växter har även visat sig ha en positiv effekt på luften i rummet där de står. Genom detta kan man märka positiva effekter på sitt välmående.

Foto: Shutterstock

ANNONS: Investera i din hälsa med Medox – ett unikt kosttillskott med blåbär och svarta vinbär. Börja prenumerera här och få 50 procent rabatt.

Vilka fantastiska nyheter! Jag kommer verkligen utnyttja varenda möjlighet jag får till att plantera blommor och grönsaker. Dela gärna detta med en trädgårdsälskare.