Stoppa demens i tid – så upptäcker du 7 tidiga varningssignaler

Demens är en vanlig sjukdom som drabbar många äldre och påverkar minnet och sinnesnärvaron genom förvirring. Har man väl drabbats av demens så går det inte bli av med, men det går att förebygga om man upptäcker varningssignalerna i tid. Vissa drabbas illa redan innan 65 år års ålder, därför bör alla känna till dessa nio varningstecken innan det är för sent.

1: Humörsvängningar

Ett vanligt tecken på demens är att humöret skiftar ofta och tvärt. Det kan vara upp som en sol och ner som en pannkaka, då den drabbade lätt blir irriterad och känner sig besvärad.

2: Närminnet blir sämre

Det starkaste signalementet för demens är minnesförlust. Det börjar i små skalor som att personen i fråga inte minns vad den pratat med andra om eller saker personen gjorde dagen innan. Att inte minnas var man lagt saker som man höll i för en stund sedan är en varningssignal.

ANNONS: Det prisbelönta blåbärstillskottet Medox innehåller rekordhöga mängder av extra starka antioxidanter som gör kroppen stark. Här kan man beställa Medox direkt till brevlådan – och få 50 procent rabatt.

Foto: Shutterstock. Obs: Bilden är en genrebild och har ingenting med artikeln att göra.

3: Svårt att hitta ord och tappar tråden i samtal

Om personen i fråga ofta stannar upp i samtal för att hitta rätt ord eller säger ”vad var det vi pratade om?”, så är det en tydlig varningsklocka för tidigt stadie av demens.

4: Svårt att hitta i välkända miljöer

Att ha svårt att hitta i miljöer man varit i förr är ett typiskt drag hos demenssjuka. De har svårt att känna igen sig och blir därför obekväma.

5: Blir mindre intresserad av andra människor

Ett bristande intresse för andra människor tyder på att den drabbade tappar medvetandet om vilket relation denne har till andra. Det hänger också ihop med minnesförlusten.

6: Ogillar förändringar och har svårt att anpassa sig

Att personen i fråga har svårt att anpassa sig beror på att denne blivit medveten om att minnet sviktar och det känner sig obekväm med det. En stor förändring kan kännas som en kortslutning i hjärnan hos den drabbade.

7: Svårt att få vardagssysslor gjorda

När sjukdomen börjat utvecklas får den drabbade svår att utföra vanliga sysslor som den tidigare gjort dagligen. När saker som att betala räkningar och handla mat inte blir gjorda trots att personen är hemma så är det ett tydligt tecken på demens.

Foto: Shutterstock

Det går inte att bli frisk från demens, men det går att förebygga innan det slagit till eller i ett tidigt stadie. Att aktivera hjärnan är A och O, vilket man gör genom att umgås mycket med andra så att man får utbyta ord och tankar. Andra saker som kurera.se rekommendera är:

  • Regelbunden fysisk aktivitet.
  • Ät Omega-3.
  • Ät mycket vitaminer och antioxidanter.
  • Ät gurkmeja.
  • Undvik övervikt då det är en fiende.
  • Drick grönt te.
  • Stressa inte.
  • Håll kolesterolvärdena i schack.

Källa: Demensförbundet, Vårdguiden, kurera.se

ANNONS: Det prisbelönta blåbärstillskottet Medox innehåller rekordhöga mängder av extra starka antioxidanter som gör kroppen stark. Här kan man beställa Medox direkt till brevlådan – och få 50 procent rabatt.

Nästan alla känner eller kommer att känna någon som drabbas av demens. Dela gärna med dig av dessa tips för att undvika att situationen förvärras för dem, de kommer att tack dig.