Drick mer: Det händer med kroppen om du inte får i dig tillräckligt med vatten

Drick mer: Det händer med kroppen om du inte får i dig tillräckligt med vatten

Om man ska dricka vatten eller ej under träning råder det delade meningar om. Många tror att man kan gå upp i vikt om man gör det eller att man helt enkelt försämrar resultaten. Det finns dock många negativa saker som kan hända med kroppen om man inte dricker tillräckligt mycket under fysisk träning.

ANNONS: Investera i din hälsa med Medox – ett unikt kosttillskott med blåbär och svarta vinbär. Börja prenumerera här och få 50 procent rabatt.

1. Du tappar inte i vikt, du tappar vatten

Många tror att om man inte dricker vatten under träning, då går man ner i vikt snabbare. Det kan synas minus på vågen men det är vatten man förlorar. Detta är på grund av att man svettas ut mycket under träning vilket gör att kroppen måste ta av de resurser som finns då den inte får vatten. Så – se till att dricka vatten när du tränar för att inte bli uttorkad.

Foto: Shutterstock. OBS: Personerna på bilden har ingenting med artikeln att göra.

2. Träningens effektivitet minskar

Om man inte återfuktar kroppen ordentligt under tiden man anstränger sig blir det svårt att göra det allra bästa man kan. Det kan bli så på grund av att kroppen gör sig av med vätskor som redan finns vilket påverkar negativt.

3. Hjärtat blir ansträngt

Genom att inte dricka tillräckligt med vatten kan det till slut leda till att blodet blir tjockare, och blodkärlen jobbar samtidigt för att spara på det vatten som finns kvar i kroppen. En konsekvens av detta blir att hjärtat får jobba hårdare för att det tjockare blodet ska rinna igenom tunna kärl. Hjärtat blir som en följd av detta påverkat och det kan leda till högt blodtryck eller svårigheter att andas.

4. Koncentrationen minskar

Vi behöver vätska för att hålla oss pigga och alerta. Förlorar vi vätska under träning påverkar det vår koncentrationsförmåga och även tröttheten vilket kan leda till en ständig trötthet.

Foto: Shutterstock. OBS: Personen på bilden har ingenting med artikeln att göra.

5. Du börjar istället äta mer

Det är inte ovanligt att missta hunger med törst. Med tanke på det är det att föredra att dricka ett glas vatten efter träning om man känner sig hungrig. Om man fortfarande känner sig hungrig efter kan det vara lägligt att ta något att äta.

Foto: Shutterstock

6. Du blir inte av med slaggprodukter

När vi inte dricker tillräckligt med vatten under träning kommer vi inte heller svettas lika mycket. Detta leder till att toxiner och andra slaggprodukter inte svettas ut och stannar istället kvar i kroppen.

7. Anpassa mängden vatten

Mängden vatten som vi bör dricka beror helt och hållet på vilken typ av träning det handlar om och hur intensivt det är. Först och främst bör vi dricka kallt vatten på grund av att det hjälper till att hålla kroppstemperaturen normal. Förstås bör man dricka när man blir törstig men rekommendationen ligger på ungefär var 15-20 minut under träning men det är viktigt att inta ordentligt med vatten i god tid innan också.

Foto: Shutterstock

ANNONS: Investera i din hälsa med Medox – ett unikt kosttillskott med blåbär och svarta vinbär. Börja prenumerera här och få 50 procent rabatt.

Källor: Bright Side, Quora, Live Strong, Web MD

Det här var verkligen nyheter för mig! Jag kommer iallafall se till att dricka ordentligt med vatten under träning. Dela med någon som borde känna till detta, de kommer att tacka dig.