Vilken banan skulle du helst äta? Valet kan ha en stor effekt på din hälsa

Om någon skulle fråga vilken färg en banan har så skulle du förmodligen svara gul. Men vi vet alla att bananer kan variera stort när det kommer till färg, I allt från klargrön till fläckig, till brun.

Vad många inte vet är att bananens näringsinnehåll förändras i takt med den process som sker när utseendet förändras. Därför spelar utseendet roll för vilken påverkan den har på din kropp. Så frågan är, vilken färg på bananen kommer du att välja efter att ha läst det här?

ANNONS: Medox är ett prisat blåbärstillskott med bevisad effekt som bland annat är bra för hjärt- och kärlsystemet. Prova i dag till specialpris: Halva priset i 2 månader. Klicka här för att läsa mer här!

Bananer

1-3: Gröna bananer

De gröna och unga bananerna skulle kunna kallas ”diet-bananer”, eftersom att de inte hunnit utveckla lika mycket fruktsocker som de gula och mognare bananerna. Förutom att de har lägre glykemiskt index så innehåller de mycket stärkelse, vilket håller dig mätt länge. Givetvis påverkar detta smaken, som inte alls är lika söt som den gula eller brunare bananen.

4-5: Gula och fasta

När bananen är helt gul är den mogen och fast. Då har den fått en söt smak och blivit lättsmält. Den har också utvecklat mycket antioxidanter som skyddar kroppen mot sjukdomar, bland annat mot hjärtproblem, krämpor och på sikt – mot åldrande.

Foto: Shutterstock

6-7: Fläckiga eller bruna

Det är många som slänger de bananer som fått fläckar eller börjat gå åt det bruna hållet, men om du vill motverka cancer eller har en orolig mage så bör du hugga in. Bananer som har fläckar på sig är rika på ämnet TNF, som motverkar utveckling av cancerceller. Ju fler fläckar, desto mer TNF i bananerna.

Eftersom att dessa bananer har mer fruktsocker och högre glykemiskt index så är de också mer rika på kalorier. Vill du undvika socker så är det därför bättre att välja en ljusare banan.

Källa: Steg för hälsaGoodfullness, Livsmedelsinfo

Det här är det inte många som känner till, men det kan ha stor betydelse för de som bör tänka på hälsan. Dela gärna för att tipsa andra, de kommer att tacka dig. 

Det här smarta knepet kan många av dina vänner ha nytta av. Dela gärna vidare den här artikeln!

Allt om hälsa – direkt i din inkorg. Anmäl din mejladress för att få Hälsobibelns nyhetsbrev:

 

Läs mer om...