7 anledningar att göra plankan varje dag

7 anledningar att göra plankan varje dag

Kör du på stenhårt med sit-ups i hopp om att få en snygg och vältränad mage? Sit-ups är visserligen en klassisk övning men det finns en mer effektiv metod för att stärka bålen och den stavas P L A N K A N.

Plankan är stärkande för hela kroppen och dessutom en mycket skonsammare övning för än sit-ups, som faktiskt kan vara rent skadliga för ryggen. Här är 7 fantastiska effekter som du kommer att känna av om du gör plankan varje dag!

ANNONS: Investera i din hälsa med Medox – ett unikt kosttillskott med blåbär och svarta vinbär. Börja prenumerera här och få 50 procent rabatt.

Foto: Shutterstock.com
  1. Din core kommer att stärkas

Plankpositionen kan ge positiva effekter för hela din kropp men den är ändå mest känd för att stärka coren, det vill säga muskulaturen kring mage och rygg. Se den som en supervariant av sit-ups som är effektiv för alla bålens muskler, på en och samma gång!

  1. Din rygg kommer att tacka dig

Kanske har du lagt märke till att det är allt färre som gör sit-ups på gymmet? Det här kan bero på att allt fler träningsexperter på senare tid övertygats om att sit-ups kan orsaka smärta och skador i nedre ryggen. Om du har problem med ryggsmärtor kan plankan vara lösningen.

  1. Din förbränning kommer att öka i raketfart

Det är ingen hemlighet att förbränningen bara blir långsammare med åldern och de flesta av oss kan nog behöva ge den en extra skjuts efter en stillasittande dag på jobbet. Då är plankan en perfekt övning. Du bränner betydligt mer kalorier är med vanliga sit-ups och dina core-muskler kommer att forsätta sluka energi under hela dagen.

  1. Du får en snyggare hållning

Märker du att dina axlar hänger ibland? Då är det dags att jobba på din rygg- och magstyrka. Plankan är den optimala övningen för det här problemet eftersom den stärker alla magmusklerna, inklusive de sneda, samt axlar och rygg. Om du är stark i de här kroppsdelarna kommer du orka hålla uppe en stolt hållning under hela dagen!

  1. Din koordination kommer att förbättras

Koordination har mer att göra med styrka än med övning. En stark core gör att resten av din kropp avlastas så att du får bättre kontroll över dina kroppsdelar.

  1. Du kommer att bli mer flexibel

Tro det eller ej, men plankan kommer inte bara göra dig starkare utan dessutom mer flexibel. Samtidigt som du spänner och stärker vissa muskler fungerar övningen som stretching för musklerna kring nyckelbenet, skulderbladen, knäsenorna och till och med tårna. Testa en sidoplank om du vill komma åt de sneda bukmusklerna!

  1. Du kommer att bli gladare

Alla som har upptäckt yoga vet hur utmanande vissa positioner kan vara och att den där stunden på mattan kan vara en riktig upplevelse. Plankpositionen tvingar dig att fokusera på både andningen och känslan i din kropp. För många kan det lugna oro, öka den mentala närvaron och höja humöret.

Vem visste att en övning kan påverka så mycket? För att komma in i en rutin är det bäst att börja försiktigt med två eller tre repetitioner av 30 sekunder i plankan. Du kommer att känna hur det bränner nästan direkt! Allteftersom du blir starkare kommer du kunna öka på tiden och antalet repetitioner.

Känner du någon som behöver en utmaning som är både fysisk och mental? Dela då det här och låt det roliga börja!

ANNONS: Investera i din hälsa med Medox – ett unikt kosttillskott med blåbär och svarta vinbär. Börja prenumerera här och få 50 procent rabatt.

28 dagars plankutmaning: Kan hjälpa dig få fastare och plattare mage!