Därför vaknar du mellan 3 och 5 på nätterna

Händer det att du vaknar någon gång mellan 03.00 och 05.00 på nätterna? Kanske har du inte funderat särskilt mycket över det, men du kan säkert hålla med om att det kan vara riktigt påfrestande, speciellt om väckarklockan ringer inom några timmar. Att ignorera varför du vaknar är dock en dålig idé om du vill börja sova en natt utan avbrott. Dr. Anthony Komaroff, läkare på Harvard Medical School, förklarar varför.

Sömnproblem har med ditt hälsotillstånd att göra, och antingen är det fysiskt eller psykiskt relaterat. Om du hör till dem som ofta vaknar på nätterna bör du granska dig själv. Här är fyra saker som stör din sömn:

1. Alkohol

Alkohol kan göra dig dåsig och lite sömning, därför är det inte helt konstigt att tänka att något glas vin eller liknande inte kan göra skada innan läggdags. Visst, du somnar, men att du sedan vaknar på natten kan bero på att kroppen arbetar med att förbränna alkoholen, eftersom att det är ett gift som kroppen inte vill ha.

Foto: Shutterstock

2. Sömnapné

Det finns ett tillstånd som kallas sömnapné. De som lider av detta får andningsuppehåll under sömnen, vilket gör att man vaknar upp tvärt. Detta är för att luftvägarna på något sätt blockerats eller har problem. Den som drabbas bör uppsöka läkare.

3. Du tar med dig mobiltelefonen i sängen

Att skrolla på mobilen i sängen är jättevanligt, men inte hälsosamt. Detta för att sociala medier och alla intryck från mobiltelefonen aktiverar din hjärna och gör det svårt för dig att slappna av. Forskaren Dr. Russell Johnson rekommenderar att man låter bli telefonen cirka en timme innan man ska sova. 

Foto: Shutterstock

4. Du har inte kollat på alternativa ”botemedel”

Först och främst, se över vad du själv tror kan vara orsaken till att du vaknar på nätterna. Är du orolig eller stressad, eller har fysiska problem? I sådant fall bör du försöka göra något åt detta, och om du inte kan det på egen hand bör du rådfråga din doktor.

Källa: Shutterstock

ANNONS: Det prisbelönta blåbärstillskottet Medox innehåller det bästa från blåbär och svarta vinbär. Nu får alla nya kunder 50% rabatt i två månader – här kan du läsa mer och beställa hem direkt till brevlåda

Källa: Prevention.com, Help Guide, Huffington Post

Att vakna på nätterna och ha svårt att somna om kan vara otroligt jobbigt och stressande, därför kan dessa punkter vara betydelsefulla. Dela gärna med dig av infon till andra, det kommer att tacka dig.